Waar een keuken ‘vroeger’ vooral voor functionele doeleinden werd gebruikt, is dat nu wel anders. In een keuken wordt geleefd, we koken omdat we het leuk en gezellig vinden en we zijn veel bewuster met (gezond) eten bezig. Daarom stellen we steeds hogere eisen aan de producten waarmee we koken en de manier waarop we ons eten bereiden. Maar welke kookwijze past nou het beste bij jou? Kook je het liefst op gas, op een inductie kookplaat óf op een keramische kookplaat? Wij vertellen je in deze blog over de verschillen, voor- én nadelen!
Koken op een gasfornuis: eenvoudig, maar niet zo duurzaam
De meeste mensen koken op gas, omdat dit tot een aantal jaren terug nog de enige manier van koken was. Dit voelt voor hen dus vooral erg vertrouwd. Bovendien heeft koken op een gasfornuis genoeg voordelen. Eén van die voordelen is dat je eenvoudig de 'hoogte' van het vuur kunt bijstellen. Echter kleeft er ook een redelijk groot nadeel aan. Bijna de helft van de warmte verdwijnt namelijk naast de pan, waardoor het energieverbruik een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld wanneer je kookt op een inductie kookplaat. Ondanks dat koken op gas gemakkelijk is, is het dus niet zo duurzaam en energiezuinig.
Koken op inductie: hoger in aanschafkosten, maar wel milieubewust
Wil je liever niet koken op een gasfornuis, omdat dit niet zo duurzaam en energiezuinig is? Dan is koken op een inductie kookplaat het meest voorkomende alternatief. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor deze vorm van koken. Ondanks dat de kosten voor het aanschaffen van een inductie kookplaat in veel gevallen hoger liggen dan de kosten voor een gasfornuis, is het apparaat qua energieverbruik een stuk gunstiger. Dit zal je ook zeker terugzien in je kosten. Houd er wel rekening mee dat je voor koken op inductie een aparte elektriciteitsgroep aan moet leggen, waardoor het wel een eenmalige investering vergt.
Het grootste voordeel van inductie koken is dus dat er heel weinig energie verloren gaat tijdens het koken. Daarnaast kun je bij een inductie kookplaat de temperatuur exact instellen en dus precies instellen hoe je jouw gerecht wilt verwarmen. Wist je bovendien dat een inductie kookplaat zelf niet heet wordt? Dit komt omdat deze kookplaat met magnetische stralingen werkt. Bovendien is het schoonmaken van een inductie kookplaat een koud kunstje dankzij het gladde oppervlak! En als we dan toch een nadeel moeten noemen aan koken op inductie, dan is dit dat niet alle pannen gebruikt kunnen worden op een inductie kookplaat.
Keramisch koken: goedkoop in aanschaf, maar wel het minst efficiënt
Keramisch koken is ten opzichte van gas en inductie in Nederland iets minder populair. De prijs van een keramisch kookplaat ligt over het algemeen het laagst in vergelijking met een gasfornuis en inductie kookplaat, maar toch ligt het uiteindelijke verbruik bij een keramische plaat het hoogst! Net als bij koken op gas gaat er zo’n 40 tot 50 procent van de energie verloren tijdens het koken en de plaat blijft na het koken nog een tijdje warm. Daarnaast werken keramische platen, net als inductie kookplaten op elektriciteit. Dit betekent dat ook voor deze manier van koken een aparte elektriciteitsgroep aangemaakt moet worden.
"Bij een keramische kookplaat gaat er veertig tot vijftig procent energie verloren tijdens het koken".
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door middel van metalen spiralen. De plaat wordt daarom in tegenstelling tot een inductieplaat wel erg heet, maar je hebt geen speciale pannen nodig. Schoonmaken is ook hier een eitje, want de bovenste laag van een keramische plaat is van glas, dus een gladde plaat zonder naden en kieren.
Voor welke manier van koken kies jij?
Kook jij net als de meeste mensen ook nog steeds het liefst op gas? Dan is de kans groot dat je in de toekomst toch over zal (moeten) stappen, want gas wordt steeds vaker vervangen door meer duurzamere varianten. De meeste nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig zelfs zonder gasaansluiting gebouwd. Ook wij merken dat klanten in onze showroom steeds vaker twijfelen over de keuze om te koken op gas, inductie of op een keramische kookplaat. Zij vragen zich af wat voor hun de beste keuze is.
Wil je ook graag weten welke kookplaat het meest geschikt is voor jou? Neem dan contact met ons op en wij adviseren je graag in een van onze showrooms.