Er is niets beters dan een schone keuken. Maar deze goed schoonhouden, is nog niet zo’n gemakkelijke klus. Door het koken ontstaat er al snel vet en vuil in de keuken. Hierdoor is het van groot belang dat je de boel goed schoonhoudt. Hoe je dit het beste kunt doen, is bij iedere keuken, en voor elk materiaal, verschillend. Maar met de juiste schoonmaakmiddelen kom je al ver. Wij geven je enkele schoonmaaktips voor de keuken.
Er zijn wel honderd manieren om je keuken gemakkelijk schoon te houden. We zetten er een aantal voor je op een rij. Misschien wordt het dan zelfs een leuk karweitje.
Het werkblad
Je hebt verschillende soorten werkbladen van verschillende materialen. En elk materiaal vraagt om een andere manier van schoonmaken. Let dus altijd op of het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken, geschikt is voor het materiaal waarop je het wilt gebruiken. Agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken is eigenlijk nooit een goed idee.
- Composiet
Een composiet werkblad is gemakkelijk schoon te krijgen met een vochtige doek. Mits er hardnekkige vetvlekken op terecht gekomen zijn, dan raden we je aan gebruik te maken van een zachte reiniger en een nylon schuurspons.
- Kunststof
Een kunststof aanrechtblad schoonmaken is vrij simpel, want je kunt hier prima allesreiniger voor gebruiken. Mocht je toch vlekken behouden, gebruik dan wat schoonmaakmiddel en veeg het weg met een zachte schuurspons. Gebruik echter geen schuurmiddel, hiermee tast je de bovenste laag van het keukenblad aan.
- Natuursteen
Een van de voordelen van natuursteen is dat het vrijwel geen vuil opneemt. Echter kan natuursteen niet goed tegen zuren, pas dus op met (schoonmaak)azijn en citroen. Reinig het werkblad met milde schoonmaakmiddelen. Er bestaan ook een hoop speciale reinigingsmiddelen voor natuursteen.
- Hout
Een keukenblad van hout kan niet goed tegen vocht. Het is dan ook belangrijk dat waterplekken zo snel mogelijk verwijderd worden. Het keukenblad afnemen met een licht vochtige doek kan wel zonder problemen. Daarnaast is het onderhouden van een houten werkblad erg belangrijk. Zorg ervoor dat je het hout minimaal twee keer per jaar behandelt met onderhoudsolie. Zo blijft je keuken er als nieuw uitzien.
Het (gas)fornuis
Om het fornuis schoon te houden, is het aan te raden om deze na iedere maaltijd schoon te maken. Hiermee voorkom je dat er vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn. Heb je een inductie- of keramische kookplaat? Wacht dan eerst tot de plaat volledig is afgekoeld. Doe er hierna wat schoonmaakmiddel op en maak het schoon met een vochtig doekje. Een kind kan de was doen! Wanneer je ingebrande vlekken hebt, koop dan een radeermesje. Hiermee haal je vlekken weg in een handomdraai, zonder schade aan je kookplaat te maken!
Heb je een gasfornuis? Dan is het schoonmaken iets bewerkelijker. Dit vanwege het aanbranden van etensresten op de gaspitten. We raden je aan de gaspitten altijd te laten weken in kokend water met een flinke schep soda. Het vuil verdwijnt hierdoor grotendeels zelf. De overige resten verwijder je binnen no-time met een vochtig doekje en mild schoonmaakmiddel. De gasringen kun je laten weken in kokend water met een scheut afwasmiddel. Gebruik hiervoor geen soda, dit is slecht voor het aluminium. De overige resten op het fornuis kun je eveneens schoonmaken met kokend water en afwasmiddel. Gebruik bij hardnekkige vlekken een staalwolsponsje en je gasfornuis ziet eruit als nieuw.
Vergeet de oven niet!
Je oven schoonhouden is geen leuke klus maar het is cruciaal voor een schone keuken! Een vuile oven brengt niet alleen vieze geurtjes in je huis, het lokt ook allerlei soorten ongedierte naar je keuken. Bovendien heeft het ook invloed op de smaak van je eten. Je kunt de oven op verschillende manieren schoonmaken:
- Soda
Dit is een wondermiddel en zeer goed voor het schoonhouden van je oven. Verwarm de oven op ongeveer 200 graden voor en zet er een kopje soda gemixt met water en citroen in. Laat het 30 minuten intrekken en ga er dan met een vochtige doek doorheen. Al het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon.
- Groene zeep
Smeer vetplekken in met groene zeep en zet een bakje ammoniak neer om vieze geurtjes te verwijderen. Laat het een nachtje intrekken, et voila, je veegt de vlekken weg met een vochtig doekje.
- Gebruik aluminiumfolie
Door de wanden te bekleden met aluminiumfolie, ben je voorbereid en voorkom je een hoop schoonmaakwerk. Vervang de folie regelmatig, zodat de oven schoon blijft.
Schoonmaken maar!
Met deze tips houd je de keuken goed schoon en blijft deze er uitzien als nieuw. Dus, het schoonmaken kan beginnen: succes!