Waar laat jij jouw groente en fruit altijd na aankoop? Leg je deze in de fruitschaal op tafel of doe je ze gelijk in de koelkast? De ene fruitsoort bewaar je beter in de koelkast en de andere fruitsoort kun je juist beter uit de koelkast laten. Hetzelfde geldt voor groenten. Om snelle bederving en dus ook onnodige voedselverspilling te voorkomen, vertellen wij je graag waar je welke groente- en fruitsoorten het beste kunt bewaren.
Welke groente en fruit bewaar je buiten de koelkast?
Banaan en andere exotische fruitsoorten raken bij een temperatuur onder de 7 °C vocht en smaak kwijt en hebben daarnaast een grotere kans op rotten. Dit soort fruit kun je dus het beste in een koele voorraadkast bewaren. Ook citroen en andere citrusvruchten kun je beter niet in de koelkast, maar op een koele en donkere plek bewaren.
Ook van veel groenten soorten loopt de kwaliteit snel terug wanneer deze bij een lage temperatuur bewaard worden. Komkommers, avocado’s, aardappelen, uien, tomaten, winterpeen en paprika’s zijn hier een voorbeeld van. Koop je komkommer in folie? Door deze er omheen te laten zitten, wordt de houdbaarheid verlengt met een week! Houd er daarnaast rekening mee dat paprika’s en aubergines niet bewaard kunnen worden bij fruit en tomaten, aangezien deze groenten gevoelig zijn voor ethyleen.
Groente en fruit in de koelkast
Er zijn veel groente- en fruitsoorten die je het beste wel koel kunt bewaren. Onder andere bladgroenten, koolsoorten, bleekselderij en prei kun je het beste na aankoop in de koelkast leggen. Daarnaast zijn diverse fruitsoorten, zoals peren, aardbeien, appels, druiven en kiwi’s ook het lekkerste wanneer je deze koel bewaard.
Wanneer je groente of fruit koopt wat al is gesneden, dan kun je dit tevens het beste koel bewaren. Dit zal de smaak niet altijd ten goede komen, maar de koelte zorgt er wel voor dat schimmels en bacteriën geen schijn van kans maken.
Fruit invriezen
Wist je al dat je veel soorten fruit ook kunt invriezen? Dit is handig voor wanneer je in één keer veel inkoopt, maar dit niet allemaal op gaat krijgen voordat het niet meer lekker is. Zacht fruit zoals bessen, frambozen, aardbeien en druiven kun je heel invriezen in een plastic bakje. Andere fruitsoorten zoals appels, mango, peren en bananen kun je beter eerst in stukjes of schijfjes snijden voordat je deze invriest. Houd er wel rekening mee dat bananen na een tijdje wat smaak zullen verliezen, maar voor een smoothie of bananenbrood kunnen deze dan alsnog goed gebruikt worden!
Meer keukeninspiratie bij Eigenhuis Keukens
Bij Eigenhuis Keukens delen we regelmatig nieuwe trends binnen keukenland, handige keukentips en heerlijke recepten. Vind je het leuk om hiervan op de hoogte te blijven? Volg Eigenhuis Keukens dan op Facebook of Instagram!