Een goede hygiëne is nu belangrijker dan ooit, dus ook een hygiënische keuken is van groot belang. De keuken is namelijk niet alleen een plek waar we vaak onze handen wassen, maar ook de plek waar we eten bereiden. Twee goede redenen dus om extra aandacht te besteden aan de hygiëne van jouw keuken. Benieuwd hoe je zorgt voor een hygiënische keuken? Wij zetten graag enkele belangrijke tips voor je op een rij.
Was regelmatig je handen
Een goede hygiëne begint bij het wassen van de handen. Overdag kom je namelijk in aanraking met miljoenen bacteriën, die je via je handen al snel kunt verspreiden. Het regelmatig wassen van je handen met water en zeep verlaagt de kans op het verspreiden van ziekteverwekkers. Was je handen twintig seconden onder de kraan met zeep en droog ze daarna goed af aan een schone handdoek. Schone handen zijn dé basis voor een schone keuken!
Onderhoud je werkblad goed
Er zijn verschillende soorten werkbladen die bestaan uit verschillende materialen. Maar wist je dat niet elk keukenblad op dezelfde manier schoongemaakt kan worden? Let er vooral op dat het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken ook daadwerkelijk geschikt is voor het materiaal waarop je het gebruikt. Specifieke tips hiervoor lees je in deze blog.
Keuken schoonmaken
De spoelbak en keukenkraan worden de gehele dag door gebruikt, waardoor deze al snel onder het vuil met bijbehorende ziektekiemen zitten. Maak deze dus elke dag goed schoon. Een andere belangrijke tip die helpt bij een hygiënische keuken en die je al snel hebt uitgevoerd, is het afnemen van het keukenblad. Doe dit na elk gebruik om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Vergeet ook zeker niet minstens één keer in de maand de koelkast grondig schoon te maken om bacterievorming te voorkomen.
Voorkom kruisbesmetting
Niet alleen de hygiëne van de keuken is belangrijk, denk ook goed na over voedsel hygiëne. Bij kruisbesmetting gaan bacteriën van het ene product over op het andere product, waardoor de kans bestaat dat je ernstig ziek kunt worden. Ga je aan de slag met het snijden van rauwe producten, zoals kipfilet of vis? Gebruik dan nooit dezelfde snijplank voor het snijden van groenten, tenzij je deze eerst grondig hebt schoongemaakt met kokend water.
Keukeninspiratie bij Eigenhuis Keukens
Door bovenstaande tips op te volgen zorg je voor goede hygiëne in jouw keuken! Wil je graag vaker handige keukentips ontvangen? Wij delen regelmatig leuke blogs op onze website. Hierin lees je over handige keukentips, maar ook over de nieuwste trends in de keukenwereld én delen we heerlijke recepten die je eenvoudig zelf kunt maken. Volg Eigenhuis Keukens op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!