Een grondige schoonmaak van de keuken is iets wat veel mensen vaak uitstellen. Toch is het belangrijk om de keuken zo nu en dan grondig schoon te maken en daarnaast de keuken dagelijks schoon te houden. We zijn immers elke dag bezig in de keuken, waardoor vuiligheid en voedselresten al snel ontstaan. Het schoonmaken en -houden van de keuken is niet alleen van belang voor een goede hygiëne, maar tevens voor de levensduur van de keuken. Wij geven je daarom enkele handige tips voor het goed schoonmaken van de keuken.
Oven schoonmaken
Het schoonmaken van de oven behoort voor velen niet tot de meest favoriete schoonmaakklussen. Toch is het belangrijk om hier zo nu en dan aandacht aan te besteden, om aangekoekte resten en vet te verwijderen. De oven reinigen kan op veel verschillende soorten manieren en hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn!
- Baking soda
Een van de meest gebruikte middelen bij het schoonmaken van de oven is baking soda. Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius, meng water met baking soda in een ovenschaal en zet de schaal in de oven. Haal na een half uur de schaal uit de oven en laat de oven afkoelen. Veeg vervolgens de oven nog goed na met een spons of doek en je kunt weer genieten van een schone oven!
- Natte kranten
Voor het schoonmaken van het ovenrooster bieden natte kranten de oplossing! Leg twee natte kranten op het rooster en de volgende dag kun je eenvoudig met een doekje het rooster schoonmaken.
Koelkast schoonmaken
Je koelkast kun je het beste minimaal één keer in de drie maanden een schoonmaakbeurt geven. Zorg er allereerst voor dat de koelkast is uitgeschakeld en helemaal leeg is. Haal alle verwijderbare bakjes, rekjes, laden en plateaus uit de koelkast en maak deze met een sopje goed schoon. Check vervolgens of er water onderin de koelkast ligt. Is dit het geval? Dan is het afvoergaatje verstopt. Gebruik een satéprikker of wattenstaafje om de afvoer door te prikken. Maak een sopje van water, milde allesreiniger en wat soda en maak de koelkast helemaal schoon. Vergeet hierbij niet de deur en het deurrubber mee te nemen. Poets tot slot na met schoon water en veeg droog met een droge doek.
Dagelijks schoonmaken van de keuken
Het dagelijks schoonmaken van de keuken is erg belangrijk voor de hygiëne en hoeft bovendien niet veel tijd in beslag te nemen. Zorg ervoor dat je na gebruik van het aanrechtblad een vochtig doekje over het blad haalt en droogt met een droge doek. Bekijk voor meer tips voor het schoonmaken en onderhouden van keukenbladen deze blog.
Maak je gebruik van de kookplaat? Maak deze dan na het koken schoon en vetvrij door er een doekje met wat schoonmaakmiddel overheen te halen en te drogen met een theedoek. Zorg er tot slot voor dat je iedere dag een schone vaatdoek op het aanrecht legt. Dit doekje zit na gebruik namelijk vol met bacteriën, waardoor we aanraden iedere dag een nieuwe te gebruiken.
Meer keukentips? Volg Eigenhuis Keukens op social media
Vind je het leuk om vaker dit soort handige keukentips te ontvangen? Volg Eigenhuis Keukens dan op Instagram en/of Facebook! Wij delen namelijk geregeld handige tips voor in de keuken, maar ook heerlijke gerechten en de laatste trends binnen keukenland!