Wil je graag een lekker hartig hapje maken voor bij de borrel met kerst? Wat dacht je van een kerstboom van bladerdeeg met pesto en kaas?! Dit borrelhapje is niet alleen enorm lekker en eenvoudig om te maken, het ziet er ook nog eens leuk uit op tafel! Bovendien is dit recept erg leuk en gemakkelijk om te maken met kinderen.
Wat heb je nodig voor 1 grote kerstboom?
- 200 gram Emmentaler kaas of Parmezaanse kaas
- 100 gram rode of groene pesto
- 2 rollen vers bladerdeeg
- Takjes rozemarijn
- Verse peper
- 1 ei
Hoe maak je de kerstboom?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de bladerdeeg rollen helemaal uit en leg naast elkaar op de bakplaat met bakpapier. Snijd vervolgens uit beide plakken bladerdeeg een even grote driehoek met stam van de kerstboom. Bewaar het overgebleven gedeelte.
- Smeer één plak bladerdeeg in met pesto en strooi hier de geraspte kaas en wat peper overheen. Leg vervolgens de andere plak bladerdeeg er bovenop en gebruik een vork om de randjes van het bladerdeeg aan elkaar te drukken.
- Snijd reepjes in de kerstboom tot net niet aan het midden en draai vervolgens alle reepjes om, zodat deze een soort ‘swirl’ krijgt. Van het overgebleven bladerdeeg kun je, op dezelfde manier als bij de kerstboom, een mooie ster voor bovenaan de boom maken.
- Gebruik tot slot de dooier van het ei om hiermee de kerstboom te bestrijken. Zet de bladerdeeg kerstboom maximaal 20 minuten in de oven, totdat deze er bruin en krokant uitziet. Maak de boom helemaal af door er wat takjes rozemarijn op te leggen en de kerstboom is klaar om geserveerd te worden!
Tip: wil je liever een zoet hapje op tafel toveren? Je kunt alle ingrediënten die je op het bladerdeeg smeert ook vervangen voor bijvoorbeeld nutella of speculoos. Zo heb je een heerlijke chocolade of speculaas kerstboom, die bovendien binnen no-time klaar is!
Meer keuken inspiratie bij Eigenhuis Keukens
Vind je het leuk om vaker lekkere recepten te ontvangen? Of wil je graag inspiratie opdoen voor jouw nieuwe keuken? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram! Hier delen we namelijk geregeld lekkere recepten, informatie over de laatste keukentrends en voorzien we je graag van keuken inspiratie.