In het The Lemon Kitchen Kookboek van onze ambassadrice Jadis Schreuder vind je 70 verrassend eenvoudige recepten, waaronder dit recept voor limoncellotartelettes met walnoten. Een ideaal recept voor het kerstmenu! Het recept voor citroentartelettes was voor velen al absolute favoriet, samen met het recept voor zelfgemaakte limoncello. Daarom besloot Jadis om een nieuwe variant te ontwikkelen; de limoncellotartelette! Krokant, bros, romig, fris én intens, dit recept blijft een winnaar!
Bereidingstijd
De tartelettes smaken het lekkerst wanneer je ze één dag van tevoren maakt. De bereidingstijd voor 6 tot 8 tartelettes is circa 45 minuten.
Benodigdheden
Tartelettebodem
Ingrediënten
Bereidingswijze
Zeef de bloem en doe deze samen met het amandelmeel, de suiker, de citroenzeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe. Kluts het ei even los met een vork en voeg deze toe aan het mengsel. Kneed vervolgens alle ingrediënten met de hand door (als je een keukenmachine hebt kun je deze gebruiken). Blijf een paar minuten kneden, totdat er een samenhangend deeg is ontstaan (het deeg is goed zodra het niet meer aan je vingers blijft plakken). Mocht het deeg te nat zijn, dan kun je nog wat extra bloem toevoegen. Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg deze vervolgens voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even met de hand door. Bedek het werkblad met wat bloem en strooi ook wat bloem over de deegroller. Druk de deegbal plat en rol deze gelijkmatig uit totdat deze een dikte van ongeveer ½ centimeter heeft gekregen. Vet de tartelettevormpjes in met de olie en bestrooi deze met een beetje gezeefd bloem zodat deze niet aan het vormpje blijven plakken. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de vormpjes en vergeet ook niet de randen met deeg te bekleden. Bedek de vormpjes met bakpapier en leg hier vervolgens de keramische bakbonen of rijst op. Zet de tartelettes voor 15 minuten in de oven om ze blind te bakken. Verwijder de bonen of rijst en het bakpapier en bak de tartelettes vervolgens nog 5 minuten af zodat ook de binnenkant lekker krokant wordt.
LimoncellocrèmeIngrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Rasp en pers de twee citroenen uit en doe dit samen met de suiker en de eieren in een steelpan en breng dit rustig aan de kook tot het mengsel indikt. Zet het vuur uit en voeg de roomboter en limoncello aan het mengsel toe. Meng dit twee minuten, totdat er een lichte crème ontstaat.
Schenk de limoncellocrème tot aan de rand van de afgekoelde tartelettevormpjes en zet deze minimaal een half uur in de koelkast om het te laten opstijven. Zodra deze zijn opgesteven kun je de limoncellotartelettes afmaken door de walnoten op de crème te leggen. Eet smakelijk!
Deel jouw limoncellotartelettes met ons
Ga jij zelf dit verrukkelijke dessert maken voor het kerstdiner? Plaats dan vooral een foto van jouw zelfgemaakte limoncellotartelettes en tag ons én The Lemon Kitchen op Instagram en Facebook! Daarnaast raden we je aan om ons ook te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste keukentrends, schitterende acties en een flinke dosis keuken inspiratie!