Bij Eigenhuis Keukens vinden wij het belangrijk om milieubewust te zijn. Zo bestaat een groot deel van ons keukenaanbod uit duurzame keukenmaterialen en adviseren wij iedereen graag om duurzaam te koken. Wil jij voedsel- en energieverspilling tegengaan? Dan kunnen wij je hier uiteraard een handje bij helpen. We geven je 6 ultieme tips om duurzaam te koken!
1. Kies voor duurzame ingrediënten
Wees altijd goed voorbereid. Door het kiezen voor duurzame ingrediënten, verricht je eigenlijk al het halve werk. Denk bijvoorbeeld aan het koken met seizoensgroenten. Deze komen vaak direct van het land in plaats van dat ze in kassen worden gekweekt.
2. Kook met lokale producten
Voordat jouw heerlijke maaltijd op je bord ligt, heeft het vaak al een flinke reis achter de rug. Veel voedingsmiddelen worden namelijk uit andere (verre) landen geïmporteerd en per vrachtwagen, schip of vliegtuig naar Nederland vervoerd. Dit is niet bevorderlijk voor de CO2-uitstoot. Kies daarom zoveel mogelijk voor producten die in ons eigen land zijn geproduceerd. Of nog beter én leuker; verbouw je eigen kruiden en groenten in je eigen tuin!
3. Gebruik een duurzame kookmethode
Hetgeen waarop je je eten bereidt is minstens net zo belangrijk. Zo is gas zeer nadelig voor het milieu en bovendien erg kostbaar. Steeds meer mensen stappen over op inductie, en dit adviseren wij onze klanten dan ook. Een inductiekookplaat werkt op stroom en is eveneens een stuk zuiniger.
4. Ontdooi nooit in de magnetron
Magnetrons en ovens verbruiken veel energie. Laat de oven niet langer aan staan dan nodig en gebruik de magnetron alleen wanneer het echt nodig is. Wanneer je er op tijd bij bent, kun je producten uit de vriezer ook in de koelkast -en dus zonder behulp van de magnetron- laten ontdooien.
5. Duurzaam koken met de deksel op de pan
Door met de deksel op de pan water te koken verbruik je tot wel 3 keer minder energie! Het water kookt hierdoor namelijk een stuk sneller waardoor je minder gas of stroom hoeft te gebruiken.
6. Bewaar restjes
Heb je teveel gekookt? Gooi de restjes dan niet zomaar weg. Bewaar het in de vriezer zodat je het op een later moment nog kunt eten of eet het de volgende dag bijvoorbeeld als lunch. Niet alleen handig, maar ook super duurzaam!
Meer tips van Eigenhuis Keukens?
Ben je nieuwsgierig naar meer tips voor in de keuken? Of wil je inspiratie opdoen voor de nieuwste snufjes op het gebied van koken en keukens? Volg Eigenhuis Keukens dan op Facebook en Instagram. Regelmatig delen wij berichten met nieuwe ontwikkelingen en trends binnen keukenland!