We zitten weer midden in het 'lekkernijenseizoen'. Van pepernoten en kruidnoten tot aan banketstaven en marsepeinpoppen, je hebt het hoogstwaarschijnlijk al voorbij zien komen. En wellicht heb je het al in je winkelmandje gegooid. Of bereid je liever zelf een lekkernij? In dit geval hebben wij goed nieuws! Wij geven je in dit blog namelijk een heerlijk recept voor gevulde speculaas. En geloof ons, hier zeg je absoluut geen 'nee' tegen.
Benodigheden
Speculaaskoek- 500 gr. bloem
- 250 gr. roomboter
- 230 gr. bruine basterdsuiker
- 20 gr. speculaaskruiden
- 2 gr. baking soda
- 50 ml melk
- 1 el citroensap
- 1 tl citroenrasp
- 500 gr. amandelspijs
- 1 ei
- 1 tl citroenrasp
- ½ ei
- Scheutje melk
- Halve amandelen
Hoe te bereiden?
- Verwarm de oven, vet de bakvorm in en leg een stuk bakpapier op de ovenplaat.
- Klop de roomboter luchtig op en voeg daaraan de bruine basterdsuiker toe. Mix het tot één geheel.
- Voeg de melk, citroensap en -rasp aan het geheel toe en meng het tot het mengsel volledig egaal is.
- Doe hierna de bloem, speculaaskruiden, baking soda en zout toe aan het mengsel en kneed het tot stevig deeg. (tip: indien je hierover beschikt, meng het geheel dan met een deeghaak)
- Maak een grote bal van het deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal één uur koelen in de koelkast.
- Bereid de amandelspijs zoals het wordt aangegeven. Gebruik je een pakje? Voeg hier dan een ei en wat citroenrasp aan toe.
- Verdeel het gekoelde deeg in twee gelijke stukken en rol ze uit tot plakken van zo’n drie millimeter dik.
- Verdeel de spijs gelijkmatig over één van de twee plakken en dek deze hierna af met de andere plak.
- Maak een mengsel van ½ ei en een scheutje melk en smeer dit over de bovenkant van de speculaas.
- Bak de koek in zo’n 50 minuten in het midden van de oven gaar.
- Laat de koek hierna een tijdje afkoelen en zorg dat deze hierna luchtdicht wordt bewaard.
Meer recepten van Eigenhuis Keukens
Wil je vaker geïnspireerd worden door recepten van Eigenhuis Keukens? Volg ons dan op Facebook! Hier delen wij regelmatig leuke receptjes of nieuwe trends binnen keukenland.