Lekkernijen tijdens kerst horen erbij, net als een schitterend versierde kerstboom en een mooi gedecoreerde tafel tijdens het kerstdiner. En hoe leuk is het om zelf heerlijke kerstkoekjes te maken? Vooral tijdens de kerstvakantie is het de ideale activiteit om te doen met kinderen. In deze blog vind je het recept voor de lekkerste kerstkoekjes!
Benodigdheden voor de lekkerste kerstkoekjes
Het maken van kerstkoekjes is vrij makkelijk, je hebt maar enkele ingrediënten nodig. Onderstaande hoeveelheden zijn gebaseerd op 24 kerstkoekjes. Als je meer of minder kerstkoekjes wilt maken, kun je uiteraard de hoeveelheden verhoudingsgewijs aanpassen.
Ingrediënten voor de koekjes
- 175 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 150 gram witte/lichte basterdsuiker
- 1 eierdooier
- Snufje zout
- Snufje gember
- Snufje kaneel
Ingrediënten voor het glazuur
- 1 eetlepel eiwit
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel water
Benodigdheden uit de eigen keuken
- Zeef
- Mixer
- Uitsteekvormpjes
- Bakplaat met bakpapier
- Folie
- Spuitpen/plastic zakje
Recept voor eigen kerstkoekjes
1. Allereerst doe je de basterdsuiker in een kom. Maak kleine stukken van de koude boter om deze vervolgens bij de basterdsuiker te voegen. Voeg aansluitend de eidooier toe aan het geheel, net als de gezeefde bloem, kaneel, gember en een snufje zout. Mix kort maar krachtig het geheel totdat er een egaal deeg is gevormd. Wikkel dit in folie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven op 175 graden. Rol het afgekoelde deeg uit, steek met de vormpjes de koekjes uit het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Vervolgens bak je de koekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Laat ze, nadat ze uit de oven komen, goed afkoelen.
3. Nu de koekjes klaar zijn, is het tijd voor het glazuur. Meng de poedersuiker met een garde met het eiwit. Voeg vervolgens een eetlepel water toe en klop het geheel tot glad maar stevig wit mengsel. Mocht je het glazuur te dun vinden, kan je nog wat poedersuiker toevoegen. Is het glazuur juist te dik, voeg dan nog wat druppels water toe.
TIP: Wil je een andere kleur glazuur dan wit? Wees creatief met kleurstoffen om ook wat rode- en groene accenten toe te voegen!
4. Het is tijd om de koekjes te decoreren met het glazuur. Hiervoor kan je speciale spuitpennen gebruiken, al werkt een plastic zakje even goed. Wel moet je daarvoor een gaatje in het plastic zakje knippen waar je het glazuur doorheen kan spuiten. Nu kun je de koekjes gaan decoreren!
5. Laat het glazuur hard worden in circa 15 minuten. Nu zijn je kerstkoekjes helemaal klaar en kun je er ze gaan proeven. Maak het tafereel helemaal af met een heerlijke kop warme chocolademelk!
TIP: De kerstkoekjes zijn goed te bewaren in een afgesloten koekjestrommel. Bewaar ze alleen niet te lang, na 4 dagen worden de kerstkoekjes oud.
Meer keuken inspiratie bij Eigenhuis Keukens
Wil je vaker geïnspireerd raken door lekkere recepten of doe je graag ook andere keuken inspiratie op? Volg ons dan vooral op Facebook en Instagram. Op onze social media kanalen delen wij geregeld de lekkerste recepten, de mooiste keukens en handige keukentips!