De gezelligste tijd van het jaar staat weer voor de deur: kerst! Hét moment waarop je jezelf lekker kunt gaan uitsloven in de keuken, zodat jij een heerlijk diner op tafel kunt toveren. Wil je dit jaar genieten van verschillende lekkere gerechtjes, maar kun je hier nog wel wat inspiratie voor gebruiken? Met deze twee recepten wordt het in ieder geval gegarandeerd smullen!
Miniquiches met truffelbrie
Benodigdheden (4 personen)- 25 gr ongezouten roomboter
- 400 gr gesneden prei
- 270 gr vers bladerdeeg
- 3 middelgrote eieren
- 125 gr crème fraîche
- ¼ tl gedroogde nootmuskaat
- 200 gr truffelbrie
- 2 tl olijfolie met truffelaroma
- 12 semi-zongedroogde tomaten
- 40 gr waterkers
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei 10 minuten op laag vuur. Vet hierna de quichevormpjes in, om deze vervolgens met bladerdeeg te bekleden.
- Klop de eieren los met crème fraîche, nootmuskaat, peper en zout. Snijd dan de truffelbrie in stukjes en verdeel de prei over de quichevormpjes. Schenk het eimengsel in de vormen en verdeel hierover de stukjes brie.
- Bak de quiches in ca. 25 minuten iets onder het midden van de oven gaar tot ze mooi bruin zijn.
- Besprenkel de quiches vlak voor het serveren met truffelolie en leg dan de tomaten en waterkers erop.
Surf- en turfspiesjes
Benodigdheden (4 personen)- 20 reuzengarnalen (ongepeld)
- 250 gr varkenshaas
- ½ verse ananas
- 4 el verse basilicum
- 1 zakje bosui
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 rode uien
- 8 satéstokjes
- Steek de barbecue of grill met rooster aan.
- Pel de garnalen en rijg op 4 satéstokjes ieder 5 stuks.
- Snijd de ananas in zeer kleine blokjes en meng met bosui, basilicum, 2 el olie, peper en zout. Laat deze ca. 15 minuten staan.
- Snijd het vlees in 8 gelijke stukken en snijd deze dan doormidden. Rijg op 4 satéstokjes om en om 4 stukken vlees en 3 parten ui. Bestrijk deze hierna met olie en bestrooi ze met peper en zout.
- Gril de garnalenspiesjes in ca. 5 minuten gaar en de vleesspiesjes in ca. 8 minuten rondom goudbruin en gaar op een grill of barbecue.
- Serveer de surf- en turfspiesjes met het ananasmengsel.
Meer recepteninspiratie met Eigenhuis Keukens
Vind je het leuk om vaker inspiratie op te doen voor het bereiden van recepten? Volg Eigenhuis Keukens dan op Facebook! We delen hier geregeld leuke recepten en nieuwe trends binnen keukenland.