Met de feestdagen voor de deur is iedereen druk op zoek naar nieuwe ideeën voor het traditionele kerstdiner. Het traditionele gourmetten wordt steeds vaker vervangen voor een ander feestmaal. Ook wij zijn de laatste tijd druk bezig geweest met het op tafel toveren van originele, heerlijke gerechten voor bezoekers van onze showroom en bij het door ons georganiseerde kerstdiner voor de mensen van De Voedselbank in Houten.
Een impressie van het kerstdiner voor De Voedselbank Houten: Video.
Voor het kerstdiner helpen wij je graag een handje op weg met een echte klassieker; de kerstkalkoen! Kiezen voor een (gevulde) kalkoen brengt wel risico's met zich mee. Immers, als deze mislukt, moet je last-minute wat anders regelen (lees onze extra tip voor een last-minute vervanging). Durf jij het aan?! Met onze tips moet het helemaal goed komen deze Kerst!
Bereiding van de kerstkalkoen
Voordat we beginnen aan de bereiding, eerst nog een tweetal tips.
1. Laat de kalkoen niet schrikken in de oven: laat de kalkoen eerst op kamertemperatuur komen, voordat je hem de oven in stopt. Door een te groot temperatuurverschil kan de kalkoen taai worden. 2. Overgieten met kokend water: om een lekker krokant velletje te krijgen is het aan te raden om de nog niet bereidde kalkoen te overgieten met kokend water. Let op: droog de kalkoen wel goed af (binnen- en buitenkant).
De basisbereiding van de kalkoen is eigenlijk vrij simpel. Smeer de kalkoen in met een mengsel van gesmolten boter, olie, peper en zout. Eventueel kunnen daar nog kruiden naar keuze aan toegevoegd worden.
De oven in
Ook voordat we de kalkoen in de oven zetten, eerst nog tweetal belangrijke tips:
1. Leg de kalkoen op zijn kop: door hem met de borst naar beneden op de braadslede te leggen, voorkom je dat de borst uitdroogt. 2. Een aluminium jasje: pak de kalkoen losjes met aluminiumfolie in. Bij het draaien van de kalkoen kan de folie worden verwijderd.
Verwarm nu de oven voor op 200 graden en plaats de kalkoen in de oven. Na een uur kan de oven worden teruggedraaid op 175 graden. De tijd die de kalkoen nodig heeft om te garen, hangt af van de grootte. Ga ervan uit dat per kilo circa 40 minuten bereidingstijd volstaat. Voor een gevulde kalkoen geldt circa een uur per kilo. Een half uur voor de bereidingstijd is verstreken, is het belangrijk dat de kalkoen wordt omgedraaid, zodat ook de onderkant gaar wordt en een krokant laagje krijgt.
Wanneer is de kalkoen gaar?
Met vleesthermometer: de dij moet een kerntemperatuur hebben van 70-72 graden. Zonder thermometer: prik een sateprikker in de dij. Is het sap helder, dan is hij gaar.
Nog even geduld
Voordat we kunnen aanvallen, vraagt de kalkoen nog een klein beetje van ons geduld. Om de sappen terug te laten vloeien laten we de kalkoen nog 20 minuten rusten in aluminiumfolie (met eventueel nog een aantal theedoeken hierover). Zo blijft het vlees warm en wordt ieder deel van de kalkoen heerlijk sappig.
De failsafe tip
Ben je er niet helemaal op gerust dat het goed komt? Koop dan extra vlees met een korte bereidingstijd, zoals biefstuk. Mocht het helemaal misgaan, dan kan je daar altijd op terugvallen. Tover je wel die heerlijk sappige kalkoen op tafel? Dan kan het vlees gewoon worden ingevroren. Of wellicht worden gebruikt voor de volgende kerstdag!