Sta je op het punt om een nieuwe keuken te kopen? Dan is het bepalen van het ideale keukenblad misschien wel één van de lastigste keuzes! Keukenbladen zijn er namelijk in ontzettend veel soorten, maten, materialen en prijsklassen. Wanneer je aan het oriënteren bent op een nieuwe keuken is het belangrijk om vooraf te bepalen wat voor soort werkblad bij je past. Bij deze keuze spelen prijs en gebruiksgemak vaak een grote rol.
Om je te helpen bij deze keuze hebben wij de voor- en nadelen van alle populaire typen werkbladen voor je op een rij gezet.
Composieten werkblad
Een keukenblad van composiet bestaat uit een combinatie van natuursteen en kunststof. Een pluspunt van composiet is dat het erg hygiënisch is. Dit komt door de hoge dichtheid van het materiaal! Daarnaast is composiet zeer sterk en dus ook stootvast, slijtvast, kras- én hittebestendig. Daarentegen kan composiet niet goed tegen hete pannen en agressieve vloeistoffen, het materiaal is namelijk gevoelig voor verkleuringen.
Voordelen: | Nadelen: |
---|---|
✓ Hygiënisch | ✘ Oppassen met agressieve middelen |
✓ Stootvast | ✘ Gevoelig voor verkleuring |
✓ Slijtvast | ✘ Relatief duur |
✓ Hittebestendig | |
✓ Krasbestendig | |
✓ Makkelijk schoon te houden | |
✓ Vele soorten en kleuren |
Betonnen werkblad
Betonnen werkbladen zijn de laatste tijd erg populair. We zien ze bijvoorbeeld steeds vaker in industriële keukens. Betonnen werkbladen zijn net als composiet erg sterk, hittebestendig en slijtvast. Daarbij is een betonnen keukenblad ook nog eens relatief goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld een werkblad van natuursteen of composiet.
"Een dik betonnen keukenblad geeft een robuuste en stoere uitstraling aan uw keuken!"
Nadelen van een betonnen werkblad zijn dat het materiaal relatief zwaar en poreus is, waardoor het sneller breekt. Natte plekken of vet kunnen ook snel in het beton trekken, al kan dit vrij eenvoudig worden voorkomen door een goede coatinglaag! Door deze coating krijg je een heel onderhoudsvriendelijk aanrechtblad!
Voordelen: | Nadelen: |
---|---|
✓ Sterk | ✘ Zwaar |
✓ Slijtvast | ✘ Vlekgevoelig |
✓ Hittebestendig | ✘ Poreus |
✓ Hard en glad, dus makkelijk schoon te houden | ✘ Gevoelig voor zuren |
✓ Betaalbaar |
Houten werkblad
Een houten werkblad geeft een warme sfeer aan je keuken en past vooral goed in landelijke keukens. Let wel goed op dat hout 'werkt' aangezien het een natuurproduct is. Daarom vergt een houten werkblad meer onderhoud. Daarnaast is hout van nature niet kras-, vocht- en hittebestendig. De kosten van een houten werkblad hangen onder andere samen met het soort hout dat je kiest.
Voordelen: | Nadelen: |
---|---|
✓ Sfeervolle en warme uitstraling | ✘ Onderhoudsgevoelig |
✓ Vele verschillende soorten hout mogelijk | ✘ Gevoelig voor vocht en vlekken |
✓ In veel verschillende keukenstijlen toepasbaar | ✘ Niet kras- en hittebestendig |
Natuurstenen werkblad
Een werkblad van 100% natuursteen, zoals graniet of marmer, geeft een bijzonder luxe uitstraling aan je keuken en past vooral goed in moderne keukens! Een natuurstenen keukenblad valt over het algemeen wel in een hogere prijsklasse.
"Een keukenblad van natuursteen geeft een luxe uitstraling en is onderhoudsvriendelijk."
Natuursteen is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren, waardoor het werkblad volledig is aan te passen aan je persoonlijke stijl. Bovendien is natuursteen heel makkelijk schoon te houden en heeft het weinig onderhoud nodig. Wel raden wij aan om uit te kijken met agressieve middelen en zure vloeistoffen, in verband met het gevaar voor vlekken. Wanneer je het werkblad laat impregneren verklein je de kans op deze vlekken aanzienlijk.
Voordelen: | Nadelen: |
---|---|
✓ Hittebestendig (tot 180 graden) | ✘ Licht poreus |
✓ Stootvast | ✘ Gevoelig voor agressieve middelen |
✓ Slijtvast | ✘ Relatief duur |
✓ Weinig onderhoud | |
✓ Krasbestendig | |
✓ Beschikbaar in vele soorten en kleuren |
Kunststoffen werkblad
Een kunststof keukenblad is duurzaam én gunstig geprijsd. Meestal bestaat een werkblad van kunststof uit twee delen, een laag multiplex of spaanplaat en een toplaag van hard kunststof. Door verkeerd gebruik van een kunststof werkblad kan een keuken soms goedkoop ogen, maar wanneer u het combineert met de juiste andere materialen, kan het je keuken ook juist een moderne en luxe uitstraling geven!
"Een kunststof keukenblad is er in talloze soorten en kleuren én is zeer betaalbaar!"
Kunststof werkbladen zijn er in talloze soorten, vormen en kleuren. Een ander voordeel is dat ze onderhoudsvriendelijk en (vaak) krasbestendig zijn. Houd wel rekening met hete pannen aangezien deze voor vlekken of beschadigingen kunnen zorgen.
Voordelen: | Nadelen: |
---|---|
✓ Duurzaam | ✘ Niet hittebestendig |
✓ Zeer betaalbaar | ✘ Gevoelig voor deuken (bij zware impact) |
✓ Onderhoudsvriendelijk | |
✓ Krasbestendig | |
✓ In talloze soorten en kleuren beschikbaar |
Welk keukenblad moet ik kiezen?
Geen enkel werkblad is hetzelfde en uiteraard zijn er nog veel meer soorten werkbladen waar je uit kunt kiezen. Het is vooral heel belangrijk om vooraf te bedenken welke eigenschappen je belangrijk vindt voor je keukenblad. Uiteraard denken wij hier graag over mee. Voor meer informatie of inspiratie ben je van harte welkom in één van onze showrooms!
Wil je meer informatie over de verschillende soorten keukenbladen? Neem dan eens een kijkje op de website van Dekker Zevenhuizen.