De feestdagen staan voor de deur en dat betekent voor velen keuzestress. Want wat gaan we eten tijdens de kerstdagen? Wij geven je hiervoor graag wat inspiratie en delen daarom dit heerlijke recept voor een gevulde kerstkalkoen met jou. Want met de traditionele kalkoen zit je altijd goed!
Wat heb je nodig?
- 1 citroen
- 2 grote uien
- 8 sneetjes witbrood
- 1 kalkoen (van ong. 2-2,5 kilo)
- 20 gram verse Italiaanse kruiden
- 175 gram ongezouten roomboter
Hoe maak je de kalkoen klaar?
- Haal de kalkoen uit de koelkast en laat deze minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen. Zet de oven aan en verwarm voor tot 200 graden.
- Haal de korstjes van het witbrood en maal dit fijn in een keukenmachine. Rasp vervolgens de schil van de citroen en snijd de uien fijn. Voeg daarna de citroenrasp en de helft van de versnipperde ui aan het broodkruim toe. Haal de blaadjes van de verse Italiaanse kruiden, hak deze fijn en voeg dit samen met wat peper, zout en de boter toe aan het broodmengsel en kneed het geheel tot een losse bal.
- De kalkoen extra knapperig maken? Leg deze dan in een vergiet en giet hier kokend water overheen. Dep daarna zowel de buitenkant als de binnenkant droog met keukenpapier. Neem nu het mengsel en stop dit in de kalkoen. Sluit daarna de holte af met de rest van de versnipperde ui.
- Maak bij het borstbeen voorzichtig het vel los en duw er wat boter tussen om het vlees sappig te houden. Smeer de rest van de boter over de bodem en bestrooi met peper en zout. Leg vervolgens de gevulde kalkoen in de braadslede met de borst naar de onderkant. Verdeel de rest van de boterklontjes rond en over het vlees.
- Om uitdroging te voorkomen dek je de braadslede los af met aluminiumfolie. Zorg dat dit niet te strak zit, want dan stooft de kalkoen. Plaats de braadslede vervolgens in de oven en braad deze in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar. Nadat de kalkoen 1 uur in de oven zit, zet je de temperatuur van de oven terug naar 175 graden. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. De laatste 30 minuten verwijder je de aluminiumfolie van de braadslede en draai je de kalkoen om, om zo de andere kant ook mooi bruin en krokant te maken.
- Controleer of de kalkoen gaar is door met een vleesvork in je vlees prikken. Als het vocht dat eruit druppelt helder is, dan is de kalkoen klaar. Neem dan de kalkoen uit de oven en wikkel deze in een nieuw stuk aluminiumfolie om het vlees vervolgens 15 minuten te laten rusten.
Serveertip: Serveer de kalkoen met verse aardappelkroketten, gebraden witlof en een lekker glaasje rode wijn!
Recepten inspiratie bij Eigenhuis Keukens
Vind jij het leuk om vaker heerlijke recepten te ontvangen en keuken inspiratie op te doen? Volg ons dan op Facebook en Instagram! Wij delen regelmatig lekkere recepten en de nieuwste keukentrends.