Voor velen is het kerstdiner een van de hoogtepunten van de feestdagen. Samen met dierbaren genieten van heerlijke gerechten, aangevuld met mooie wijnen en leuke gesprekken, met een lekker dessert als finishing touch.
Wij snappen dat je na het bereiden van het voorgerecht en hoofdgerecht niet veel tijd en moeite kwijt wilt zijn aan het bereiden van een dessert. Daarom deelt Eigenhuis Keukens in dit artikel een klassieker onder de desserts: tiramisu! Snel, makkelijk en heerlijk. Dit Italiaanse dessert is de perfecte afsluiting van een heerlijk kerstdiner.
Ingrediënten voor de heerlijkste tiramisu
De volgende ingrediënten heb je nodig om een heerlijke tiramisu te kunnen maken. De hoeveelheden die je hieronder vindt zijn op basis van 8 personen. Heb je meer of juist minder mensen aan de kersttafel? Dan kan je eenvoudig de hoeveelheden aanpassen aan de hand van het aantal mensen.
- 125ml verse slagroom
- 75g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 250g mascarpone
- 2 kopjes espresso
- 5 eetlepels koffielikeur
- 5 eetlepels cacaopoeder
- 200g lange vingers
Let op! Traditionele tiramisu bevat alcohol. Bestaat het kerstdinergezelschap ook uit kinderen? Vervang de koffielikeur eenvoudig met karamelsiroop.
Zo maak je dit dessert
- Pak een ruime kom en mix de verse slagroom samen met de helft van de hoeveelheid witte basterdsuiker tot een stijve massa.
- Pak een andere kom erbij. Split de eieren en mix de eidooiers samen met de overgebleven hoeveelheid basterdsuiker. Dit doe je totdat er een lichtgele, romige crème is ontstaan.
- Mix de mascarpone door de lichtgele crème en doe vervolgens de slagroommix uit stap 1 in dezelfde kom.
- Zet de espresso’s en laat ze afkoelen. Eenmaal afgekoeld, schenk zowel de espresso als koffielikeur in eenzelfde schaaltje. Doop de helft van de lange vingers in de mix van espresso en koffielikeur, en bedek de schaalbodem ermee. Vervolgens besmeer je deze lange vingers met het mengsel uit stap 3. Herhaal deze stap voor de andere helft van de lange vingers!
- Dek de schaal af en laat de tiramisu minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Vlak voor het opdienen van de tiramisu haal je het uit de koelkast. Besprenkel de tiramisu met cacaopoeder als de kers op de taart.
Meer kook- en keukeninspiratie bij Eigenhuis Keukens
Zo maak je dus een heerlijke tiramisu voor het aanstaande kerstdiner! Een leuke tip tijdens de kerstdagen zelf is om eigen kerstkoekjes te bakken. De perfecte activiteit om te doen met (klein)kinderen. Bekijk het recept hiervoor op onze website.
Eigenhuis Keukens wilt je bij deze fijne feestdagen en een gezond 2024 toewensen! In 2024 zullen wij je blijven inspireren met de laatste trends en ontwikkelingen in de keukenbranche. Volg ons op Facebook, Instagram, LinkedIn of Pinterest en mis niets!