Het nieuwe jaar is weer aangebroken, waarmee veel mensen weer starten met hun goede voornemens. Minder alcohol drinken, minder schermtijd en eentje die bij veel mensen op de lijst met goede voornemens staat; gezonder eten. Zomaar je levensstijl van de een op de andere dag omgooien is erg intensief. Hoe ga je het aanpakken? En, hoe ga je het daadwerkelijk langer dan de welbekende twee weken volhouden? Om het iets makkelijker voor jou te maken deelt Eigenhuis Keukens een aantal tips over hoe je kunt beginnen met gezonder koken.
Verse ingrediënten
Het begint allemaal bij de basis, natuurlijke en verse ingrediënten zijn essentieel voor een gezond gerecht. Maak gebruik van biologisch geteelde groenten en zorg ervoor dat deze de basis vormen in ieder gerecht. Op deze manier krijg je namelijk veel vitamines binnen. Een natuurlijke smaakmaker mag uiteraard ook niet ontbreken in jouw gezonde gerechten. Haal daarom kleine kruidenplantjes in huis om nóg meer smaak toe te voegen aan het eten. Naast dat verse kruiden zoals basilicum, bieslook of peterselie erg lekker smaken staat het ook nog eens heel stijlvol in je keuken!
Plan vooruit
Het leven is vaak al druk genoeg. Zo druk zelfs dat veel mensen liever kiezen voor een snelle, makkelijke en vaak ongezondere maaltijd. Door je gezonde maaltijden vooruit te plannen kun je veel tijd besparen, waardoor je minder snel in de verleiding komt om voor een snelle ongezonde hap te kiezen. Bovendien blijven, door de moderne technologieën van koelkasten (zoals diverse versheidssystemen), producten zoals groente, fruit, vlees en vis langer vers. Dit maakt het uiteraard eenvoudiger om maaltijden vooruit te plannen.
Mocht je nóg verder vooruit willen plannen, dan kun je uiteraard ook kiezen om te ‘meal preppen’! Hiermee maak je in één keer een grotere hoeveelheid van een gezonde maaltijd, welke je verdeeld over verschillende bakjes en vervolgens invriest. Wanneer je dan een keer geen tijd hebt om te koken, hoef je deze lekkere en gezonde maaltijd alleen nog maar op te warmen!
Stomen is gezonder
Wist je ook al dat het stomen van groente, vlees of vis gezonder is dan het bakken of koken daarvan? Door het niet te bakken hoef je geen extra bakvetten toe te voegen zoals olijfolie of ander bakvet, welke uiteraard meer calorieën bevatten. Bovendien is het stomen van jouw maaltijd gezonder omdat belangrijke vitamines en antioxidanten beter behouden blijven. Hierdoor blijft ook de smaak beter behouden.
Een ander voordeel van de stoomoven is dat je in één oven een complete maaltijd tegelijk kunt stomen. Wel zo makkelijk en tijdbesparend!
Blijf ook in het nieuwe jaar op de hoogte
Ben jij na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar al die moderne keukenapparatuur zoals een koel-vriescombinatie met versheidssysteem of een stoomoven? Kom dan gerust eens langs in één van onze 5 showrooms, waar onze keukenspecialisten je graag adviseren over de keukenapparatuur die jou kan helpen om gezonder te koken! Wil je ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom innovatieve keukenapparatuur of andere keukentips? Vergeet ons dan zeker niet te volgen op Facebook, Instagram of LinkedIn.