Recept: limoncellotartelettes met walnoten voor het kerstdessert

In het The Lemon Kitchen Kookboek van onze ambassadrice Jadis Schreuder vind je 70 verrassend eenvoudige recepten, waaronder dit recept voor limoncellotartelettes met walnoten. Een ideaal recept voor het kerstmenu! Het recept voor citroentartelettes was voor velen al absolute favoriet, samen met het recept voor zelfgemaakte limoncello. Daarom besloot Jadis om een nieuwe variant te ontwikkelen; de limoncellotartelette! Krokant, bros, romig, fris én intens, dit recept blijft een winnaar!

Kerstrecept limoncellotartelettes | Eigenhuis Keukens
Borders
Page divider element

Bereidingstijd

De tartelettes smaken het lekkerst wanneer je ze één dag van tevoren maakt. De bereidingstijd voor 6 tot 8 tartelettes is circa 45 minuten.

Benodigdheden

  • Handrasp
  • Citruspers
  • Keramische bakbonen of rijst om blind te bakken
  • 6 tot 8 tartelettevormpjes
  • Zeef
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Keukenmachine (optioneel)

Tartelettebodem

Ingrediënten

  • 120 g bloem
  • 20 g amandelmeel
  • 50 g kristal- of rietsuiker
  • Zeste van 1 biologische citroen
  • ½ theelepel zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 middelgroot biologisch ei
  • Olie om in te vetten

Bereidingswijze

Zeef de bloem en doe deze samen met het amandelmeel, de suiker, de citroenzeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe. Kluts het ei even los met een vork en voeg deze toe aan het mengsel. Kneed vervolgens alle ingrediënten met de hand door (als je een keukenmachine hebt kun je deze gebruiken). Blijf een paar minuten kneden, totdat er een samenhangend deeg is ontstaan (het deeg is goed zodra het niet meer aan je vingers blijft plakken). Mocht het deeg te nat zijn, dan kun je nog wat extra bloem toevoegen. Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg deze vervolgens voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even met de hand door. Bedek het werkblad met wat bloem en strooi ook wat bloem over de deegroller. Druk de deegbal plat en rol deze gelijkmatig uit totdat deze een dikte van ongeveer ½ centimeter heeft gekregen. Vet de tartelettevormpjes in met de olie en bestrooi deze met een beetje gezeefd bloem zodat deze niet aan het vormpje blijven plakken. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de vormpjes en vergeet ook niet de randen met deeg te bekleden. Bedek de vormpjes met bakpapier en leg hier vervolgens de keramische bakbonen of rijst op. Zet de tartelettes voor 15 minuten in de oven om ze blind te bakken. Verwijder de bonen of rijst en het bakpapier en bak de tartelettes vervolgens nog 5 minuten af zodat ook de binnenkant lekker krokant wordt.

Limoncellocrème

Ingrediënten

  • 2 biologische citroenen
  • 120 g kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 175 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 ml limoncello
  • 8 walnoten

Bereidingswijze

Rasp en pers de twee citroenen uit en doe dit samen met de suiker en de eieren in een steelpan en breng dit rustig aan de kook tot het mengsel indikt. Zet het vuur uit en voeg de roomboter en limoncello aan het mengsel toe. Meng dit twee minuten, totdat er een lichte crème ontstaat.

Schenk de limoncellocrème tot aan de rand van de afgekoelde tartelettevormpjes en zet deze minimaal een half uur in de koelkast om het te laten opstijven. Zodra deze zijn opgesteven kun je de limoncellotartelettes afmaken door de walnoten op de crème te leggen. Eet smakelijk!

Deel jouw limoncellotartelettes met ons

Ga jij zelf dit verrukkelijke dessert maken voor het kerstdiner? Plaats dan vooral een foto van jouw zelfgemaakte limoncellotartelettes en tag ons én The Lemon Kitchen op Instagram en Facebook! Daarnaast raden we je aan om ons ook te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste keukentrends, schitterende acties en een flinke dosis keuken inspiratie!

Showroomafspraak maken

Wij nodigen je graag van harte uit in één van onze vijf showrooms.

Afspraak maken
Klanten over Eigenhuis Keukens

Eigenhuis Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 180 beoordelingen in de laatste 12 maanden.

Blob element background
goed geslaagd

Relaxte omgeving met vriendelijke heren die ons goed hebben geholpen. Fijn dat tijdens het 2e gesprek er totaal begrip was voor verandering van wensen en werden we ook goed geholpen met de kleurkeuzes. Vol vertrouwen dat alles tot in de puntjes... Lees meer

Chat bubble icon 10
Mirjam uit Amsterdam
01-04-2025
Super fijn en professioneel geholpen

Bij Eigenhuis keukens zijn wij heel prettig geholpen door Lusette. Ze luisterde goed naar onze wensen en heeft daar passend advies bij gegeven. Daarmee hebben wij echt onze droomkeuken gevonden bij Eigenhuis keukens. Er is ook een hele prettige, rustige sfeer.... Lees meer

Chat bubble icon 10
Diana uit Amersfoort
29-03-2025
Goede hulp, goede kennis, goede prijs!

Goed geholpen door Waldo, vervolgens door de juiste prijs akkoord gegaan op onze droomkeuken!

Chat bubble icon 10
Nick uit Olst
27-03-2025
Prima net bedrijf nette verkoper

Net bedrijf nette verkopers Op een ongedwongen manier alles uitzoeken

Chat bubble icon 10
Ard uit Hendrik Ido ambacht
26-03-2025
Persoonlijk, professioneel, ongedwongen.

In twee sessies ben ik op een prettige persoonlijke en professionele wijze geholpen met het kiezen van een keuken die past bij m’n wensen.

Chat bubble icon 10
Hans uit Groningen
22-03-2025
Straight to the point!

Vriendelijk personeel, er wordt fijn mee gedacht om eigen wensen praktisch in kaart te brengen en er wordt mee gedacht wanneer de wensen niet kunnen of gewenst zijn in de praktijk. De klant en diens wensen worden respectvol benaderd. Ik heb... Lees meer

Chat bubble icon 10
Nienke Cornelissen uit Capelle aan den IJssel
21-03-2025