Koken op inductie wint aan populariteit ten opzichte van koken op gas. Niet vreemd, want de Nederlandse overheid voert uitgebreid beleid om zoveel mogelijk huishoudens te stimuleren om energiezuiniger te koken. Koken op inductie is hiervoor de populairste manier. In nieuwbouwhuizen is koken op inductie zelfs al de norm. In dit artikel kom je meer te weten over wat koken op inductie inhoudt, de voordelen ervan én we geven je enkele bruikbare tips.
Wat is inductie?
Waarbij traditioneel koken de warmte wordt gecreëerd door gas, wordt tijdens het koken op inductie de warmte opgewekt door het samenkomen van magnetische velden. De inductiekookplaat maakt met zijn eigen magnetische veld contact met het magnetische materiaal van een inductiekookpan, waardoor er plaatselijke warmte ontstaat. Deze plaatselijke warmte kan vervolgens handmatig hoger of juist lager worden gezet.
Voordelen van koken op inductie
Het grootste voordeel van koken op inductie is dat deze manier van koken een stuk energiezuiniger is. Bij koken op inductie gaat slechts 10 tot 20 procent van de energie verloren, een flink verschil met koken op gas waarbij 40 tot 50 procent van de energie verloren gaat. Koken op inductie is daardoor vriendelijker voor de portemonnee én vriendelijker voor het steeds belangrijker wordende klimaat.
Daarnaast is het koken op inductie veiliger. Bij inductie wordt alleen de onderkant van de kookpan warm, de kookplaat zelf niet. De kans op een verbrande hand of andere vervelende ongelukjes in de keuken is bij inductie dus een stuk minder groot. Een inductieplaat is tevens makkelijk schoon te houden: geen vervelende hoekjes of randjes, maar een gladde en platte plaat.
Tips voor koken op inductie
Er zijn enkele zaken die je in het achterhoofd moet houden als je op inductie wilt gaan koken. Niet elke pan is geschikt voor het koken op inductie. Om te kunnen koken op inductie moet de onderkant van de pan namelijk magnetisch zijn. Als dat niet het geval is kan de kookpan nooit warm worden. Tegenwoordig zijn veel pannen wel geschikt voor inductie, dus dit hoeft geen probleem te zijn.
Kook je op dit moment nog op gas en zou je graag de overstap willen maken naar inductie? Wees dan niet verrast van de relatief hoge (eenmalige) kosten voor de aansluiting. Koken op inductie verbruikt veel elektriciteit en om deze elektriciteitsbehoefte op te kunnen vangen is een aparte groep in de meterkast nodig. Daarnaast moet de nieuwe elektriciteitsgroep zijn voorzien van een speciale periflex aansluiting. Een bezoek van de elektricien is dus geen overbodige luxe.
Laat je adviseren door Eigenhuis Keukens
Heb je vragen over koken op inductie of wil jij de overstap maken? Neem dan gerust contact met ons op via het online contactformulier op onze website. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze showrooms. Onze keukenspecialisten helpen je graag verder!