Steeds meer mensen houden bij het verbouwen van hun huis rekening met duurzaamheid. Ook de keuken speelt hierbij vaak een belangrijke rol. Een belangrijke reden hiervoor kan zijn dat je bij wilt dragen aan het verbeteren van het milieu, maar wist je dat je met een duurzame keuken ook nog eens flink wat geld kunt besparen? Een duurzame keuken is dus zeker iets om over na te denken wanneer jij je keuken wilt aanpakken. Maar hoe maak je jouw keuken nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij vertellen je graag hoe je zelf een duurzame keuken creëert!
Energielabels keukenapparatuur
De Europese Unie heeft energielabels op huishoudelijke producten verplicht gesteld. Hierdoor kun je zelf bij elk apparaat precies aflezen hoe duurzaam en energiezuinig deze is. A+++ is hierbij het meest energiezuinig. Daarnaast geldt hoe donkerder groen het label is, hoe beter. Wil je een zo duurzaam mogelijke keuken creëren, denk dan bij het aanschaffen van nieuwe keukenapparatuur niet alleen aan de grote apparaten, zoals de vaatwasser, koelkast en oven, maar let dan ook bij een tosti-ijzer, broodrooster, blender en waterkoker op het energielabel.
Duurzaam koken op inductie
Wanneer je een nieuwe kookplaat gaat uitkiezen, kies dan niet voor gas. Gas is namelijk erg slecht voor het milieu. Bovendien wordt verwacht dat koken op gas vanaf 2050 helemaal niet meer mogelijk gaat zijn. De zuinigste manier van elektrisch koken is koken op een inductieplaat. Naast dat een inductieplaat bijna geen warmte verliest, zijn je gerechten ook nog eens een stuk sneller klaar dan wanneer je kookt op een keramische kookplaat of op gas!
Ga energiezuinig en duurzaam te werk in de keuken
Wanneer je bovenstaande tips opvolgt, ben je al goed op weg naar een duurzame keuken. Maar wil je nou nog een stapje verder gaan en net dat beetje extra energie (en dus geld) besparen? Dan kun je tevens rekening houden met de volgende punten:
- Haal producten de avond van tevoren uit de vriezer en ontdooi deze in de koelkast. Zo voorkom je dat je de magnetron moet gebruiken.
- Maaltijd van gisteren over? Verwarm deze dan in de magnetron en niet in de oven.
- Wanneer je de oven gebruikt, kies dan voor de heteluchtstand i.p.v. de conventionele stand. Dit is een stuk zuiniger.
- Kook voor meerdere dagen. Zo voorkom je dat je elke avond de oven of de kookplaat moet gebruiken.
- Kook in weinig water en met de deksel op de pan. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
- Dien je water te koken voor je eten? Kook het water dan eerst in de waterkoker en giet dit vervolgens in de pan op het fornuis. Bij een inductiekookplaat maakt dit overigens niet veel uit.
- Zorg ervoor dat de koelkast uit de zon staat.
- Zet de vaatwasser alleen aan wanneer hij vol is.
- Nieuwe koelkasten en vriezers mogen tegenwoordig niet lager meer dan A+ scoren. Kies voor de meest energiezuinige en ga voor een donkergroen energielabel.
Meer over duurzame keukens bij Eigenhuis Keukens
Wens je graag meer informatie over het creëren van een duurzame keuken? Kom dan gerust langs bij één van onze showrooms. Onze keukenadviseurs voorzien je graag van meer informatie en laten je graag zien welke duurzame opties Eigenhuis Keukens biedt. Volg ons ook op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste keukentrends, handige keukentips en de lekkerste recepten.