Als er een keukenblad materiaal tijdloos is, dan is het marmer! Waar de Grieken en Romeinen in de oudheid al complete paleizen en tempels bouwden van marmer, is het materiaal nog steeds zeer geliefd. Hedendaags wordt marmer verwerkt in vloeren en badkamers, maar ook in keukens, waar het met haar bijzondere eigenschappen uitermate geschikt is als keukenblad. Hieronder vertelt Eigenhuis Keukens jou graag meer over marmeren keukenbladen!
Hoe ontstaat marmer?
Om de unieke eigenschappen van marmer te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe marmer in eerste instantie ontstaat. Marmer ontstaat door vervormd kalksteen dat door de jaren heen constant is blootgesteld aan extreme druk en hoge temperaturen door verschuivingen in de aardkorst.
Wist je dat marmer in vele verschillende kleuren verkrijgbaar is? Ook dit wordt bepaald tijdens het vervormingsproces, en heeft alles te maken met de aanwezigheid van mineralen. Het populaire witte marmer ontstaat wanneer het kalksteen niet tot nauwelijks is samengedrukt met andere mineralen. Wordt het kalksteen samengedrukt met klei, ijzeroxide of andere mineralen? Dan kan er zomaar marmer in beigetinten, roodtinten of zelfs groentinten ontstaan.
Voordelen van een marmeren keukenblad
De voornaamste reden waarom marmeren keukenbladen zo populair zijn, is de esthetiek. Marmer wordt geassocieerd met schoonheid en klasse, waardoor het materiaal iedere keuken naar een hoger niveau tilt. Marmer ziet er vooral geweldig uit binnen klassieke keukens, al past het ook perfect bij moderne keukens!
Omdat het wordt geassocieerd met schoonheid en klasse, is het de ideale toevoeging om de algehele waarde van de woning te doen stijgen. Daarnaast hoef je geen grote portemonnee te hebben om een marmeren keukenblad aan te schaffen, het materiaal is namelijk in een brede prijsklasse verkrijgbaar.
Nadelen van een marmeren keukenblad
Marmer staat door zijn gewicht bekend als een massief materiaal, maar is desondanks toch vrij kwetsbaar. Mocht je onverhoopt iets scherps of zwaars op het keukenblad laten vallen, kan dit blijvende schade veroorzaken. Daarnaast is het materiaal poreus waardoor vlekken en zuren zich diep in de textuur van het marmer kunnen settelen.
Onderhoud van een marmeren keukenblad
Met het juiste onderhoud houd je jouw marmeren keukenblad jaren in topconditie, en heb je er veel plezier van! Het allerbelangrijkste is dat je voorzichtig bent met zure en vettige producten. Wanneer dergelijke vlekken op het marmer komen moeten deze acuut worden verwijderd, om te voorkomen dat de vlekken in de poriën trekken.
Vlekken verwijder je met licht schoonmaakmiddel met een lage pH-waarde. Gezien het feit dat marmer niet goed bestand is tegen zuur, raden wij een schoonmaakmiddel met een hoge pH-waarde af. Via de leverancier is het mogelijk om extra onderhoudsproducten te verkrijgen die speciaal zijn ontwikkeld voor marmeren keukenbladen.
Marmer of marmerlook?
Wil je een keukenblad materiaal dat minder intensief is in onderhoud? Dan is een marmerlook keukenblad wellicht wat voor jou! Zoals de naam al verraadt ziet marmerlook er hetzelfde uit als echt marmer. Marmerlook kan worden uitgevoerd in keramiek, composiet en kunststof. Dit maakt een marmerlook keukenblad over het algemeen een onderhoudsvriendelijke optie, aangezien het minder tijd en moeite vergt om het in topconditie te houden.
Doe inspiratie op bij Eigenhuis Keukens
Bij Eigenhuis Keukens ben je op het juiste adres voor al jouw vragen over marmeren en marmerlook keukenbladen. In een van onze vijf showrooms staan onze keukenspecialisten jou graag te woord om je alles te vertellen over marmer/marmerlook en de specificaties hiervan. Maak via deze link gemakkelijk een showroomafspraak of kom eens langs!